søndag den 27. april 2008

Jeff JordanJeff Jordan er en kunstner, der hovedsageligt maler surrealistiske malerier, og bruger farverne på en måde, som får billedet til at se enormt levende og virkeligt ud, selvom det han maler er dybt urealistisk. Jeg fandt ham fordi han har lavet artwork til de to seneste The Mars Volta album og billedet (Big Mutant) her over er cover artworket til Amputechture. Albummets temaer inkluderer blandt andet religion, kvindeundertrykkelse og ekstrem gudfrygtighed.

Big Mutant er i virkeligheden en surrealistisk parafrase af et kendt fotografi med en gruppe Mexicanere der bærer et stort atommissil:Den ærketypiske guddommelige maskuline skiggelse findes i Indra/Zeus/Thor eller hvad man nu vil kalde ham der kaster med lynkiler. Lynkilerne bliver brugt til at kontrollere folket gennem magt, og er ligesom atommissilet også er symbol på magt, et fallossymbol.

Jeff Jordan har fra fotografiet til Big Mutant erstattet det størst tænkelige symbol for maskulin magt, atommissilet, med hvad der ved første øjekast ligner en stor mutant... Men hvis man går i kontrast til maskulin guddommelighed og kigger på det feminine, finder vi det ældste kendte kunstværk fra omkring 25.000 år f.kr, Venus fra Willendorf:

Med sine runde former, store mave og bryster og næsten æggeagtige form repræsenterer denne kvindelige gudeskiggelse fertilitet, velstand og gennem disse, i sidste ende magt af den gamle skole. Hvis vi så kigger på Jeff Jordans maleri er der en slående lighed mellem Venus fra Willendorf og Big Mutant. Amputerede lem, skjult ansigt, runde former og en lerrødlig hudfarve.

Jeff Jordan har dermed lagt det ultimative symbol på kvindelig guddommelighed i hænderne på de samme mennesker der før bar symbolet på mandlig magt. Men i kontrast til fotografiet, er det som om disse samme mennesker, der før fremviste deres genstand, nu prøver at gemme det under tæppet og skaffe det af vejen. Skyggen af Big Mutant tager stadig form som et missil, og alt i alt bliver Jeff Jordans maleri en udpensling af de undertoner som det oprindelige fotografi havde i sig.

Mange af Jeff Jordans malerier er parafraser af fotografier og malerier, så prøv og klik ind på hans hjemmeside og se om der er noget genkendeligt, også hvis man ikke går efter den dybere mening, så laver han bare virkelig fede billeder.

1 kommentar:

Christoffer G sagde ...

Håber ikke det var for langt. Link til hans hjemmeside i titlen.

Jeg har et par orignial fotos af nogle af hans malerier, hvis nogen er interesseret.