søndag den 8. marts 2009

Rovfuglenyt 25. sept. 1997

Lufthavnens ansatte har de senere år skudt tusinder af havmåger i JFK lufthavnen i New York - man har anvendt start-pistoler, gas-kanoner, fugle kald og endog balloner med ugle ansigter på for at skræmme dem væk. Man prøver nu en blidere og mere naturlig måde at holde fuglene væk.
Tom Cullen er falkonér og har tegnet kontrakt med lufthavnen om at bruge rovfugle til at skræmme fuglene væk. "Mågerne og de andre fugle opfatter falkene langt væk fra, og vil så forhåbentlig undgå området. Når de ser en jagende falk ved de at her er ikke sundt at være", forklarer Tom Cullen. "Målet er ikke at slå ihjel. Det er at skræmme."
Falkejagt Enheden afpatruljerer lufthavnen fra daggry til skumring på udkig efter fugle-flokke, der kan forstyrre luftfarten. Sker det, sender falkonéren en rovfugl afsted. Cullen og hans kolleger bruger 10 falke og tre harris høge til at skræmme måger og andre fugle som har JFK lufthavnen som foretrukne tilholdssted, væk.
Falkene kan dykke med hastigheder på over 150 km/h når de angriber falkelokken, et par duevinger bundet med et stykke kød til enden af en lang læderline. Det er nok til at potentielle byttedyr ved at falken jager et eller andet.
Falke har været anvendt i omkring 20 lufthavne over hele verden gennem de sidste årtier - i Canada, i England, Tyskland, Spanien og Danmark og senest i Taiwan. Programmet i JFK lufthavnen bruger dog flere rovfugle end man har gjort noget andet sted. Det gør man fordi sammenstød mellem fugle og fly sker hyppigere her end noget andet sted. New York ligger under to store fugle-trækruter og JFK ligger ved to nationale fugle reservater hvor antallet af måger er eksploderet fra 15 ynglende par i 1979 til 9.000 sidste forår.
"Vi prøver ikke at skade fuglene, men at holde dem væk fra lufthavnen", siger airport operation manager Al Graser. Til næste år vil falkene formentlig blive brugt fra maj til november.

fra Rovfuglenyt

Ingen kommentarer: